Trends Ideas Business Inspiration Future

Wielofunkcyjne produkty z organicznych resztek

Marnujemy tony jedzenia rocznie. I choć świadomość ludzi w tym zakresie zdaje się zmieniać, ilość mówi sama za siebie.

Turczynka, Ayde Yimaz, założycielka Ottan Studio pewnej malowniczej jesieni, wpadła na pomysł wykorzystania tych resztek oraz innych odpadów organicznych do stworzenia wielofunkcyjnych produktów do użytku w domu.

Wraz ze swoim zespołem opracowała proces oczyszczania, następnie suszenia i mielenia odpadów organicznych, by dalej połączyć je z żywicą i umieścić w formach.

Odpadki uzyskiwane są przez zespół z gmin i lokalnych firm, które mają problem z przeterminowaną żywnością, zalegającą trawą i innymi odpadami organicznymi.

Pomysłodawczyni w rozmowie ze Springwise powiedziała:

„Nie kopiemy gór, nie niszczymy lasów i nie poświęcamy nadmiernej energii na przetwarzanie surowców. Korzystamy w 100 procentach z lokalnych materiałów i odpadów (…)”.

References: springwise & ottanstudio