Trends Ideas Business Inspiration Future

Ourboros Steak. Stek z ludzkiego mięsa.

Andrew Pelling, Orkan Telhan i Grace Knight to zespół amerykańskich naukowców, designerów i artystów, którzy stworzyli zestaw do samodzielnego wyhodowania wykwintnych steków z ludzkich komórek. Zawiera niezbędne narzędzia, składniki oraz instrukcję, które mogłyby przeprowadzić chętnych przez proces tworzenia własnego mięsa, bez krzywdy zwierząt.

Od razu należy zaznaczyć, że projekt/ prototyp jest częścią Beazley Designs of the Year Exhibition.

O co tym twórcom właściwie chodzi?

W ostatnim czasie nastąpił rozkwit firm i producentów mięsa zwierzęcego hodowanego w warunkach laboratoryjnych. W zeszłym tygodniu donosiliśmy o otwarciu pierwszej, póki co kameralnej, restauracji w Izraelu, w której goście mają możliwość zjedzenia kurczaka wytworzonego w ten sposób.

Problem, zdaniem autorów Ouroboros Steak, polega na tym, że i takie mięso nie jest w 100% crueltyfree.

Dlaczego?

Proces jego hodowania opiera się na płodowej surowicy bydlęcej tzw. FBS, czyli bogatej w białko odżywce, która pozwala na wzrost komórek. A wiec i mięsa.

Jak sama nazwa wskazuje, taka surowica ma być pobierana z krwi płodów cieląt po uboju ich ciężarnych matek przez przemysł mięsny lub mleczarski. Koszt za litr oscyluje w granicach 300 do nawet 700 funtów za litr.


Andrew Pelling, naukowiec zespołu, mówi: ” Choć niektóre firmy uprawiające mięso laboratoryjne twierdzą, ze rozwiązały ten problem, zgodnie z naszą wiedzą żadne niezależne, recenzowane badania naukowe nie potwierdziły tych twierdzeń”.

Celem projektu jest m.in. zwrócenie uwagi na produkcję mięsa, które staje się modne i jest przedstawiane jako bezpieczna i bezbolesna dla zwierząt alternatywa hodowlana.

Oczywiście, produkt na wystawie zatopiony jest w żywicy, ale zestaw można je nabyć do celów badawczych w American Tissue Culture Collection.

Wyhodowane na przeterminowanej, ludzkiej krwi, która nieużyta zostałaby po prostu wyrzucona.

Na koniec należałoby jeszcze oddać głos artystom w zespole.

Orkan Telhan w rozmowie z Dezeen powiedział ” Nasz projekt jest naukowo i ekonomicznie wykonalny, ale pod wieloma względami także ironiczny”.

I dodaje: ” Nie promujemy ‚jedzenia siebie’ jako realistycznego rozwiązania, które zaspokoi ludzkie zapotrzebowanie na białko. Raczej stawiamy pytanie: jakie ofiary musielibyśmy ponieść, aby móc nadal jeść mięso w takim tempie jak teraz? Kogo w przyszłości nie będzie stać na mięso zwierzęce i kto nie będzie miał innego wyjścia niż hodowanie mięsa z siebie?”.

References: dezeen & designmuseum