Trends Ideas Business Inspiration Future

Mleko z drożdży?

Profesor Tamir Tuller z Uniwersytetu w Tel Awiwie jest jednym z założycieli Imagindairy – przedsiębiorstwie, które opracowuje sposoby wykorzystania bioinżynieryjnych komórek drożdży w celu produkcji białek mleka. Dalej można je wykorzystać do produkcji nabiału, w tym mleka i serów.

I choć to pieśń przyszłości, firma działa, by opracować możliwie najlepszy produkt, który zaspokoiłby potrzeby rynku. Działają integrując sztuczną inteligencję z biologią systemową, a więc korzystają ze specjalnych algorytmów, które mają pomóc w osiągnięciu celu.

Bo jest kilka trudności, które Imagindairy musi pokonać jak np. uzyskanie odpowiednich białek, które nie tylko będą smakowały jak mleko, ale także którego produkcja będzie możliwie tania.

Profesor Tuller dla Springwise wyjaśnia:

„Choć wiemy, jakie są geny kodujące białka mleka krowiego, to geny te napisane są w języku krowich komórek i muszą zostać przełożone na język drożdży. Dzięki temu produkcja białek mleka będzie możliwa w odpowiedni, niedrogi i wydajny sposób w fabryce komórek drożdżowych”.

Ciekawa koncepcja, którą na pewno będziemy monitorować.

springwise & imagindairy